Dla znudzonych wersją klasyczną :)
Składniki:
- 3 litry wody
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- kostka "rosół z kury"
- puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- szczypta cukru
- 2 jajka
- około 3 łyżki mąki
- przyprawy (bazylia, chili, sól, pieprz)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem gotowania pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, cukier, bazylię i łyżeczkę chili – mieszamy i odkładamy na bok.
Następnie do garnka nalewamy wodę i gotujemy na dużym ogniu. Obieramy warzywa, kroimy (jakkolwiek, gdyż i tak wszystko będziemy blendować) i wrzucamy do garnka. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy około 10 minut, po czym do gotującego się wywaru dodajemy wcześniej przygotowane pomidory. Po około 5 minutach garnek ściągamy z palnika i blenderem miksujemy całość na gładką konsystencję. Tak zblendowaną zupę odkładamy z powrotem na palnik. W tym czasie do kubka, miseczki lub innego naczynia wbijamy jajka, dajemy mąkę, doprawiamy solą i mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej a jednocześnie w miarę płynnej konsystencji. Na gotującą się zupę "wlewamy" łyżką po małej ilości ciasta. W tym momencie na powierzchni zupy powstają nam kluseczki o nieregularnym kształcie. Gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz