Przejdź do głównej zawartości

Pikantna zupa pomidorowa z kluseczkami lanymi



Dla znudzonych wersją klasyczną :)




Składniki:

  • 3 litry wody 
  • 1 średnia marchewka 
  •  1 średnia pietruszka 
  •  1 cebula 
  • kawałek selera 
  • kostka "rosół z kury" 
  •  puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżka oliwy 
  • szczypta cukru 
  • 2 jajka 
  • około 3 łyżki mąki 
  • przyprawy (bazylia, chili, sól, pieprz) 
  • natka pietruszki (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem gotowania pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, cukier, bazylię i łyżeczkę chili – mieszamy i odkładamy na bok. Następnie do garnka nalewamy wodę i gotujemy na dużym ogniu. Obieramy warzywa, kroimy (jakkolwiek, gdyż i tak wszystko będziemy blendować) i wrzucamy do garnka. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy około 10 minut, po czym do gotującego się wywaru dodajemy wcześniej przygotowane pomidory. Po około 5 minutach garnek ściągamy z palnika i blenderem miksujemy całość na gładką konsystencję. Tak zblendowaną zupę odkładamy z powrotem na palnik. W tym czasie do kubka, miseczki lub innego naczynia wbijamy jajka, dajemy mąkę, doprawiamy solą i mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej a jednocześnie w miarę płynnej konsystencji. Na gotującą się zupę "wlewamy" łyżką po małej ilości ciasta. W tym momencie na powierzchni zupy powstają nam kluseczki o nieregularnym kształcie. Gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i gotowe!

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)