Składniki:
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1 szklanka wody
- 200 g śmietany 30% lub 36%
- 10 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody (stosunek 2:1) i odstawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie odlewamy 1/5 do osobnej miseczki, ubijamy na sztywno śmietanę i do ubitej wlewamy pozostałą galaretkę - miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Z odlanej galaretki wlewamy po odrobinie do silikonowych form aby powstała kilkumilimetrowa warstwa i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po wyjęciu z lodówki nakładamy kolejną warstwę ze zmiksowanej galaretki ze śmietaną i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Po wyjęciu pralinek z lodówki nakładamy ostatnią warstwę, jaką jest czekolada, rozprowadzamy równomiernie i znowu wkładamy do lodówki. Po około godzinie pralinki wyciągamy z silikonowej formy. Jeśli ciężko byłoby je wyciągnąć możemy dosłownie na chwilę włożyć silikonową formę do wrzątku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz