Przejdź do głównej zawartości

Makaron z pomidorami


Szybki przepis na obiad lub kolację :)

To danie możecie przygotować o każdej porze roku, z racji tego, że pomidory w puszce czy passata są dostępne zawsze, w prawie każdym sklepie. Natomiast całkiem inny smak jest z prawdziwych pomidorów, więc warto choć raz w sezonie pomidorowym przygotować taki makaron na obiad czy kolację. Dzisiaj jednak leci przepis z passaty :)


Składniki:

  • 300 g makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy (cukier, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany)
  • ser żółty 


Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy, dodajemy cebulę pokrojoną w małą kosteczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i szklimy (aby cebula szybciej się zeszkliła można ją trochę posolić). Następnie dodajemy passatę, oliwę i zostawiamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodajemy posiekane na drobno listki bazylii (opcjonalnie) i doprawiamy według uznania, po czym ściągamy z palnika i zostawiamy do odparowania, aby sos trochę zgęstniał. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do sosu. Całość mieszamy, przekładamy na talerze i na tarce o małych oczkach ścieramy odrobinę sera żółtego.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)