Szybki przepis na obiad lub kolację :)
To danie możecie przygotować o każdej porze roku, z racji tego, że pomidory w puszce czy passata są dostępne zawsze, w prawie każdym sklepie. Natomiast całkiem inny smak jest z prawdziwych pomidorów, więc warto choć raz w sezonie pomidorowym przygotować taki makaron na obiad czy kolację. Dzisiaj jednak leci przepis z passaty :)
Składniki:
- 300 g makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy (cukier, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany)
- ser żółty
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy, dodajemy cebulę pokrojoną w małą kosteczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i szklimy (aby cebula szybciej się zeszkliła można ją trochę posolić). Następnie dodajemy passatę, oliwę i zostawiamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodajemy posiekane na drobno listki bazylii (opcjonalnie) i doprawiamy według uznania, po czym ściągamy z palnika i zostawiamy do odparowania, aby sos trochę zgęstniał. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do sosu. Całość mieszamy, przekładamy na talerze i na tarce o małych oczkach ścieramy odrobinę sera żółtego.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz