Tak samo smaczne jak te oryginalne :)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- mąka tortowa
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- przyprawy (chili, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz, sól, curry)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso okrawamy z tłuszczu, kroimy na małe kawałki, przyprawiamy i zostawiamy na około pół godziny. W tym czasie do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i tyle mąki, aby cisto było gęste, a następnie doprawiamy je łyżeczką chili oraz łyżeczką pieprzu - mieszamy. Do osobnej miseczki wsypujemy szklankę mąki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę słodkiej papryki i mieszamy. Następnie każdy kawałeczek kurczaka obtaczamy w cieście, po czym wkładamy do mąki, mocno dociskamy z każdej strony i odkładamy na tackę. Tak przygotowane kurczaczki smażymy na głębokim oleju - wrzucamy na mocno rozgrzany olej, po czym zmniejszamy ogień, aby były upieczone w środku i niespalone z zewnątrz. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz