Sprawdzony przepis, który wyjdzie Ci zawsze :)
Składniki:
- 4 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 1 puszka maku
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, margarynę, jajka i proszek do pieczenia zagniatamy ze sobą, a następnie wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Jedną częścią wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym ciasto smarujemy dżemem. Na dżem nakładamy kolejną część ciasta, z tym, że drobimy ją na kawałki, a na nią kładziemy mak. Trzecią część ciasta również drobimy na kawałki (robimy a'la kruszonkę).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdy trochę ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz