Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasto z makiem


Sprawdzony przepis, który wyjdzie Ci zawsze :)


Składniki
:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 puszka maku
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier, margarynę, jajka i proszek do pieczenia zagniatamy ze sobą, a następnie wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Jedną częścią wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym ciasto smarujemy dżemem. Na dżem nakładamy kolejną część ciasta, z tym, że drobimy ją na kawałki, a na nią kładziemy mak. Trzecią część ciasta również drobimy na kawałki (robimy a'la kruszonkę). 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdy trochę ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)