Proste i pyszne, idealne do kawy :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 białka
- 25 dag cukru
- 20 dag orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Mąkę, margarynę, żółtko i śmietanę dajemy do jednego naczynia i wyrabiamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i tniemy radełkiem na kwadraty albo wykrawamy kształty foremkami. Białka ubijamy z cukrem i nakładamy na każde ciasteczko. Na środek ciasteczka dajemy orzeszek włoski (cały lub połówkę w zależności od ich wielkości). Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut do momentu aż beza się zarumieni. Zostawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku, im dłużej leżą tym są lepsze :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz