Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka z bezą i orzeszkiem


Proste i pyszne, idealne do kawy :)


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 białka
  • 25 dag cukru
  • 20 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Mąkę, margarynę, żółtko i śmietanę dajemy do jednego naczynia i wyrabiamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. 
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i tniemy radełkiem na kwadraty albo wykrawamy kształty foremkami. Białka ubijamy z cukrem i nakładamy na każde ciasteczko. Na środek ciasteczka dajemy orzeszek włoski (cały lub połówkę w zależności od ich wielkości). Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut do momentu aż beza się zarumieni. Zostawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku, im dłużej leżą tym są lepsze :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)