Przepis tradycyjny :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Ugotowane przeciskamy przez praskę do miski i uklepujemy. Dzielimy na 4 części i jedną część wyciągamy na pozostałe. W puste miejsce wsypujemy tyle mąki ile wyjęliśmy ziemniaków i wbijamy jajko.
Całość zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Gdyby ciasto było zbyt lepkie wystarczy, że dosypiemy mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione, odrywamy po kawałku i formujemy kule o średnicy 4 cm, następnie lekko je spłaszczamy i robimy palcem na środku dziurkę. Przygotowane kluski odkładamy na posypaną mąką deskę.
Całość zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Gdyby ciasto było zbyt lepkie wystarczy, że dosypiemy mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione, odrywamy po kawałku i formujemy kule o średnicy 4 cm, następnie lekko je spłaszczamy i robimy palcem na środku dziurkę. Przygotowane kluski odkładamy na posypaną mąką deskę.
Do garnka wlewamy wodę, solimy i dodajemy odrobinę oliwy lub oleju aby kluski się nie posklejały i gotujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy część klusek i zmniejszamy palnik aby woda nie kłębowała, a jedynie lekko się gotowała. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy około 5-8 minut, po czym łyżką cedzakową wyjmujemy z wody.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz