Przejdź do głównej zawartości

Kluski śląskie


Przepis tradycyjny :)




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Ugotowane przeciskamy przez praskę do miski i uklepujemy. Dzielimy na 4 części i jedną część wyciągamy na pozostałe. W puste miejsce wsypujemy tyle mąki ile wyjęliśmy ziemniaków i wbijamy jajko.  


Całość zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Gdyby ciasto było zbyt lepkie wystarczy, że dosypiemy mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione, odrywamy po kawałku i formujemy kule o średnicy 4 cm, następnie lekko je spłaszczamy i robimy palcem na środku dziurkę. Przygotowane kluski odkładamy na posypaną mąką deskę


Do garnka wlewamy wodę, solimy i dodajemy odrobinę oliwy lub oleju aby kluski się nie posklejały i gotujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy część klusek i zmniejszamy palnik aby woda nie kłębowała, a jedynie lekko się gotowała. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy około 5-8 minut, po czym łyżką cedzakową wyjmujemy z wody. 

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)