Zdrowsza wersja tradycyjnych frytek :)
Tradycyjne frytki smażone na oleju są pyszne, ale też bardzo kaloryczne i niezdrowe. Jednak jeśli je uwielbiasz, możesz jeść je bez wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że zrobisz je w zdrowszej, ale równie smacznej wersji, na którą przepis podaję poniżej. Aby zmniejszyć kaloryczność jeszcze bardziej, wystarczy, że nie dodasz do nich sera :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (ja używam gatunek bellarosa, takie z czerwoną skórką, bo według mnie z tej odmiany frytki wychodzą najsmaczniejsze)
- 50 g sera grana padano/parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy (sól, bazylia, czosnek, ostra papryka, papryka słodka)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na frytki, wrzucamy na gotującą się wodę i od zagotowania gotujemy około 7-10 minut, aby były lekko miękkie, po czym odcedzamy. Gdy ziemniaki trochę ostygną dodajemy do nich oliwę, przyprawy, ser i mieszamy, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza na termoobiegu przez około 20 minut - ziemniaki muszą być w środku mięciutkie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz