Przejdź do głównej zawartości

Frytki z piekarnika


Zdrowsza wersja tradycyjnych frytek :)

Tradycyjne frytki smażone na oleju są pyszne, ale też bardzo kaloryczne i niezdrowe. Jednak jeśli je uwielbiasz, możesz jeść je bez wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że zrobisz je w zdrowszej, ale równie smacznej wersji, na którą przepis podaję poniżej. Aby zmniejszyć kaloryczność jeszcze bardziej, wystarczy, że nie dodasz do nich sera :)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (ja używam gatunek bellarosa, takie z czerwoną skórką, bo według mnie z tej odmiany frytki wychodzą najsmaczniejsze) 
  • 50 g sera grana padano/parmezanu 
  • 2 łyżki oliwy 
  • przyprawy (sól, bazylia, czosnek, ostra papryka, papryka słodka)


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na frytki, wrzucamy na gotującą się wodę i od zagotowania gotujemy około 7-10 minut, aby były lekko miękkie, po czym odcedzamy. Gdy ziemniaki trochę ostygną dodajemy do nich oliwę, przyprawy, ser i mieszamy, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza na termoobiegu przez około 20 minut - ziemniaki muszą być w środku mięciutkie.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)