Niesamowicie prosta przekąska, przyjemna dla oka i raj dla podniebienia :)
Ciasto francuskie, pomidory w puszcze i pakowana mozzarella mają długą datę przydatności, dlatego warto mieć te 3 rzeczy zawsze w domu na wypadek, gdy zjawią się niezapowiedziani goście :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 7,5 dag mozzarelli
- 2 łyżeczki masła
- kilka listków świeżej pietruszki
- przyprawy (cukier, sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia)
Sposób przygotowania:
Na patelni roztapiamy 1 łyżeczkę masła, dodajemy cebulę pokrojoną w małą kosteczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy, po czym gdy cebula nabierze złotego koloru, wrzucamy pomidory, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie wszystko blendujemy, doprawiamy odrobiną cukru, soli, pieprzu, czosnku, bazylii i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 5 minut.
Ciasto francuskie rozkładamy, wycinamy dwa jednakowej wielkości okręgi (ja wycinam od talerza) i jeden smarujemy pomidorami, zostawiając około 0,5 cm brzeg. Ser trzemy na tarce o małych oczkach i posypujemy nim pomidory, na to nakładamy drugi okrąg ciasta i dociskamy brzeg dookoła. Na sam środek okręgu kładziemy np. szklankę lub inne naczynie o średnicy około 5 cm i zaczynając od brzegu szklanki kroimy dookoła cisto kawałki. Następnie każdy kawałek obracamy o 360 stopni tworząc taki zawijasek. 1 łyżeczkę masła, która nam została roztapiamy razem z posiekanymi na drobno listkami pietruszki i smarujemy nasze francuskie słoneczko. Na sam koniec posypujemy serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wyciągnięciu ciasta z pieca, wykrawamy środek i w to miejsce wkładamy miseczkę z sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz