Błyskawiczna i dziecinnie prosta w przygotowaniu :)
Mimo, że nie jest to jabłkowa pora, wrzucam kolejny przepis na ich wykorzystanie. Ta wersja ciasta z jabłkami idealnie komponuje się z dodatkiem lodów, bitej śmietany i polewy czekoladowej lub karmelowej :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na patelnie. Następnie dodajemy masło, cukier, cynamon i co jakiś czas mieszając gotujemy na małym ogniu do czasu powstania gęstego syropu. Gdy już jabłka mamy gotowe, wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozkładamy i na część środkową kładziemy jabłka a boczne części nacinamy po skosie w cienkie paski, po czym robimy plecionkę, zawijając na zmianę pasek prawy na lewą stronę, a lewy na prawą (końce pasków muszą zachodzić na paski po przeciwnej stronie).
Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut, do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz