Przejdź do głównej zawartości

Francuska strucla z karmelizowanymi jabłkami


Błyskawiczna i dziecinnie prosta w przygotowaniu :)


Mimo, że nie jest to jabłkowa pora, wrzucam kolejny przepis na ich wykorzystanie. Ta wersja ciasta z jabłkami idealnie komponuje się z dodatkiem lodów, bitej śmietany i polewy czekoladowej lub karmelowej :) 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na patelnie. Następnie dodajemy masło, cukier, cynamon i co jakiś czas mieszając gotujemy na małym ogniu do czasu powstania gęstego syropu. Gdy już jabłka mamy gotowe, wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozkładamy i na część środkową kładziemy jabłka a boczne części nacinamy po skosie w cienkie paski, po czym robimy plecionkę, zawijając na zmianę pasek prawy na lewą stronę, a lewy na prawą (końce pasków muszą zachodzić na paski po przeciwnej stronie). 


Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut, do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)