Przejdź do głównej zawartości

Domowy rosół z kurczaka


Niedzielny, domowy rosół, identyczny jak u babci :)





Składniki:

  • 5 litrów wody
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 golonko z indyka
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże cebule
  • ćwiartka średniego selera
  • kawałek pora
  • pół małej kapusty włoskiej (opcjonalnie)
  • listki maggi (opcjonalnie)
  • przyprawy (ziele angielskie, liść lautowy, vegeta, maggi)

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie płuczemy i wkładamy do garnka napełnionego wodą. Gotujemy na dużym ogniu do czasu aż woda zacznie wrzeć i zbieramy powstałe na powierzchni wody tak zwane "szumowiny". W międzyczasie obieramy warzywa. Cebulę kroimy na pół i kładziemy bezpośrednio na palniku albo smażymy na suchej patelni aż się przypali. Pozostałe warzywa kroimy i razem z przypaloną wcześniej cebulą wrzucamy do garnka na gotującą się wodę. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy – na podaną ilość około 1-2 ziarenka ziela angielskiego oraz jeden liść laurowy, reszta przypraw według uznania. Wszystko gotujemy jeszcze 30 minut. Podajemy z makaronem (ugotowanym według przepisu na opakowaniu), pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)