Niedzielny, domowy rosół, identyczny jak u babci :)
Składniki:
- 5 litrów
wody
- 2 ćwiartki
z kurczaka
- 1 golonko z
indyka
- 1 duża
marchewka
- 1 duża
pietruszka
- 2 duże
cebule
- ćwiartka
średniego selera
- kawałek
pora
- pół małej
kapusty włoskiej (opcjonalnie)
- listki
maggi (opcjonalnie)
- przyprawy
(ziele angielskie, liść lautowy, vegeta, maggi)
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie
płuczemy i wkładamy do garnka napełnionego wodą. Gotujemy na
dużym ogniu do czasu aż woda zacznie wrzeć i zbieramy powstałe na
powierzchni wody tak zwane "szumowiny". W międzyczasie
obieramy warzywa. Cebulę kroimy na pół i kładziemy bezpośrednio
na palniku albo smażymy na suchej patelni aż się przypali.
Pozostałe warzywa kroimy i razem z przypaloną wcześniej cebulą
wrzucamy do garnka na gotującą się wodę. Następnie zmniejszamy
ogień i gotujemy około 2 godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy
– na podaną ilość około 1-2 ziarenka ziela angielskiego oraz
jeden liść laurowy, reszta przypraw według uznania. Wszystko
gotujemy jeszcze 30 minut. Podajemy z makaronem (ugotowanym według
przepisu na opakowaniu), pokrojoną w kostkę marchewką i natką
pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz