Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jabłkowe z pianką

Smaczniejsza i mniej słodka wersja tradycyjnego jabłecznika :)


Jako, że jestem straszną jabłeczniarą, a dawno nic z jabłkami nie piekłam, pomyślałam, że to najwyższa pora aby coś upichcić i tak oto dzisiaj dzielę się z Wami przepisem lekko "odchudzonym" z cukru - mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)

Składniki (duża blacha):

  • 3 szklanki mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ margaryny
  • 1½ szklanki cukru
  • 1½ opakowania kisielu cytrynowego (lub innego)
  • 7 jajek
  • 1 kg jabłek


Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy margarynę i 7 żółtek - zarabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na pół. Jedną część wkładamy do zamrażalnika. Brytfannę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, po czym wylepiamy ciastem, które posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i wykładamy na ciasto. Następnie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a pod sam koniec cały czas miksując dodajemy kisiel. Pianę wylewamy na starte jabłka i rozprowadzamy po całej brytfannie, a na nią ścieramy również na tarce o grubych oczkach ciasto, które wcześniej włożyliśmy do zamrażalnika i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)