Mmmmm, palce lizać :)
Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe, z tego względu, że wtedy ser jest niesamowicie ciągnący, a wraz z dipem jest to przekąska niczym raj dla podniebienia :)
Składniki:
- 10 dag sera żółtego w kawałku
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
- sok z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ser żółty kroimy w paski o wielkości 1x1 cm, obtaczamy jak kotleta, najpierw w mące, następnie w jajku i bułce - natomiast ja panieruję podwójnie w bułce (mąka-jajko-bułka-jajko-bułka), wtedy ta panierka jest bardziej chrupiąca. Poza tym, taki silniejszy "pancerz" zapobiega wylaniu się sera. Tak opanierowane serki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np. z frytkami lub z samymi dipami. Dodatkowo możemy delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz