Przejdź do głównej zawartości

Chrupserki


Mmmmm, palce lizać :)

Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe, z tego względu, że wtedy ser jest niesamowicie ciągnący, a wraz z dipem jest to przekąska niczym raj dla podniebienia :)

Składniki:

  • 10 dag sera żółtego w kawałku
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ser żółty kroimy w paski o wielkości 1x1 cm, obtaczamy jak kotleta, najpierw w mące, następnie w jajku i bułce - natomiast ja panieruję podwójnie w bułce (mąka-jajko-bułka-jajko-bułka), wtedy ta panierka jest bardziej chrupiąca. Poza tym, taki silniejszy "pancerz" zapobiega wylaniu się sera. Tak opanierowane serki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np. z frytkami lub z samymi dipami. Dodatkowo możemy delikatnie skropić sokiem z cytryny.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)