Przejdź do głównej zawartości

Botwinka


Delikatny barszczyk z młodych buraczków :)

Po dość kalorycznym weekendzie pora na coś znacznie zdrowszego :)

Składniki:

  • 3 l wody
  • 2 wiązki botwinki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz, vegeta

Sposób przygotowania:

Wodę gotujemy razem z octem (dzięki niemu barszcz będzie miał piękny czerwony kolor), wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę pokrojoną na ćwiartki, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, a także buraczki (pokrojone w plasterki, kawałki lub starte na tarce o grubych oczkach) oraz pokrojone łodygi buraków (bez liści). Całość gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aby wszystkie warzywa były miękkie. Pod koniec dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, vegetę i zabielamy śmietaną.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)