Delikatny barszczyk z młodych buraczków :)
Po dość kalorycznym weekendzie pora na coś znacznie zdrowszego :)
Składniki:
- 3 l wody
- 2 wiązki botwinki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz, vegeta
Sposób przygotowania:
Wodę gotujemy razem z octem (dzięki niemu barszcz będzie miał piękny czerwony kolor), wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę pokrojoną na ćwiartki, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, a także buraczki (pokrojone w plasterki, kawałki lub starte na tarce o grubych oczkach) oraz pokrojone łodygi buraków (bez liści). Całość gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aby wszystkie warzywa były miękkie. Pod koniec dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, vegetę i zabielamy śmietaną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz