Odrobina słodkiego co nieco na poprawę humoru w deszczowy dzień :)
Składniki – biszkopt:
- 5 jajek
- 1½ szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki – masa:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego – krówka (najlepsze firmy Gostyń)
- 20 dag masła
- migdały (wiórki lub płatki)
- orzechy włoskie
- rodzynki
- słonecznik
- 10 dag czekolady
- kieliszek rumu lub jakiegoś innego alkoholu do namoczenia rodzynek
- skórka z pomarańczy
- 4 opakowania herbatników maślanych
- kieliszek spirytusu
Składniki – polewa:
- ½ szklanki mleka
- 4 dag kakao
- 35 dag cukru
- 25 dag masła
Sposób przygotowania - biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodając pod sam koniec cukier (ciągle miksować). Żółtka ubić z wodą i dodać do ubitych białek – miksować. Do zmiksowanej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli – wymieszać delikatnie łyżką aby nie zostały grudki. Całość wlać na brytfannę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 20 minut do zarumienienia się ciasta i tzw. „suchego patyczka”.
Sposób przygotowania - masa:
Masło utrzeć i dodać krówkę. Do masy wsypać (ilość według własnego upodobania) migdały, słonecznik, pokrojone na kawałki: orzechy, czekoladę i skórkę z pomarańczy, pokruszone herbatniki, namoczone w alkoholu rodzynki oraz wlać kieliszek spirytusu. Całość wymieszać łyżką.
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Gotować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić.
Sposób przygotowania – polewa:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Gotować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić.Wykonanie:
Gdy biszkopt wystygnie ściąć górną warstwę aby masa lepiej przywierała do ciasta. Następnie naponczować biszkopt (woda + cukier + trochę alkoholu - najlepiej zwykłej wódki żeby nie zostały plamy na biszkopcie). Następnie na biszkopt nałożyć masę i równomiernie rozsmarować. Na masę poukładać herbatniki i całość polać polewą.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz