Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt z toffi i bakaliami


Odrobina słodkiego co nieco na poprawę humoru w deszczowy dzień :)




Składniki – biszkopt:

  • 5 jajek 
  • 1½ szklanki mąki 
  •  1 szklanka cukru 
  • 4 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Składniki – masa: 

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego – krówka (najlepsze firmy Gostyń) 
  • 20 dag masła 
  • migdały (wiórki lub płatki) 
  • orzechy włoskie 
  • rodzynki 
  • słonecznik 
  • 10 dag czekolady 
  • kieliszek rumu lub jakiegoś innego alkoholu do namoczenia rodzynek 
  • skórka z pomarańczy 
  • 4 opakowania herbatników maślanych 
  • kieliszek spirytusu 

Składniki – polewa: 

  • ½ szklanki mleka 
  • 4 dag kakao 
  • 35 dag cukru 
  • 25 dag masła 

Sposób przygotowania - biszkopt: 

Białka ubić na sztywno, dodając pod sam koniec cukier (ciągle miksować). Żółtka ubić z wodą i dodać do ubitych białek – miksować. Do zmiksowanej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli – wymieszać delikatnie łyżką aby nie zostały grudki. Całość wlać na brytfannę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 20 minut do zarumienienia się ciasta i tzw. „suchego patyczka”.

Sposób przygotowania - masa: 

Masło utrzeć i dodać krówkę. Do masy wsypać (ilość według własnego upodobania) migdały, słonecznik, pokrojone na kawałki: orzechy, czekoladę i skórkę z pomarańczy, pokruszone herbatniki, namoczone w alkoholu rodzynki oraz wlać kieliszek spirytusu. Całość wymieszać łyżką. 


Sposób przygotowania – polewa: 

Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Gotować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić.

Wykonanie:

Gdy biszkopt wystygnie ściąć górną warstwę aby masa lepiej przywierała do ciasta. Następnie naponczować biszkopt (woda + cukier + trochę alkoholu - najlepiej zwykłej wódki żeby nie zostały plamy na biszkopcie). Następnie na biszkopt nałożyć masę i równomiernie rozsmarować. Na masę poukładać herbatniki i całość polać polewą. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)