Składniki:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 dojrzałe banany
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do miski – roztopić w kąpieli wodnej (do garnka nalać wodę i gotować na małym ogniu, a gdy woda zrobi się ciepła włożyć do niej miseczkę z czekoladą i co jakiś czas mieszać do uzyskania płynnej i jednolitej konsystencji). W międzyczasie porozkładać papilotki do babeczek (papierowe lub silikonowe). Następnie pędzelkiem nabierać czekoladę i smarować cienką warstwą spód papilotek oraz boki. Gdy już wszystkie papilotki będą wysmarowane, włożyć do lodówki do czasu zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada stwardnieje, powtórzyć czynność jeszcze raz, tzn. posmarować papilotki kolejną warstwą czekolady i ponownie włożyć do lodówki. Podczas gdy babeczki będą się chłodzić, rozrobić galaretkę w 350 ml wody. Pół banana pokroić na plasterki o grubości około 0,5 cm i odstawić na bok, pozostałego banana zblendować z ostygniętą galaretką (jeśli chcemy mieć jednolitą masę) lub rozgnieść widelcem (jeśli chcemy kawałeczki owoców). Gdy babeczki zastygną napełnić je galaretką z bananem, jednak nie do samej góry, gdyż wkładamy do „masy” plasterki banana, które wcześniej zostawiliśmy. Jeśli po włożeniu plasterka banana zostanie miejsce to można dołożyć galaretki, tak by była na równo z brzegami. Po napełnieniu włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz