Bardzo bananowy i super orzeźwiający :)
Pieczemy biszkopt według przepisu zamieszczonego >>>TUTAJ<<<
Składniki na masę (duża blacha):
- 6 dużych, dojrzałych bananów
- 3 jabłka
- 6 opakowań galaretki cytrynowej
- sok z 1 cytryny
- 1 kostka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- poncz (1/2 szklanki wody i 1 łyżka cukru)
Sposób przygotowania:
4 galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody (stosunek 2:1) i zostawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i prażymy na małym ogniu, a gdy będą już miękkie robimy z nich papkę (np. widelcem albo blenderem). Masło ucieramy z cukrem pudrem, banany obieramy ze skóry i blendujemy, łączymy z masłem i dodajemy połowę soku z cytryny. Gdy galaretka ostygnie, 750 ml wlewamy do masy bananowej i mieszamy do połączenia się składników. Uprażone jabłka łączymy z pozostałą galaretką oraz pozostałym sokiem z cytryny i zostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt przekrawamy na pół, dół wkładamy do brytfanny wyłożonej folią, lekko ponczujemy i wlewamy masę bananową - wstawiamy do lodówki do stężenia. 2 galaretki rozpuszczamy w 900 ml wody i również zostawiamy do ostygnięcia. Na drugą część biszkoptu nakładamy jabłka i zawijamy w roladę, po czym kroimy ją na plasterki, które układamy na leżąco na masie bananowej. Całość zalewamy galaretką i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz