Przejdź do głównej zawartości

Bananowiec


Bardzo bananowy i super orzeźwiający :)

Pieczemy biszkopt według przepisu zamieszczonego >>>TUTAJ<<<


Składniki na masę (duża blacha):

  • 6 dużych, dojrzałych bananów
  • 3 jabłka
  • 6 opakowań galaretki cytrynowej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • poncz (1/2 szklanki wody i 1 łyżka cukru)


Sposób przygotowania: 

4 galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody (stosunek 2:1) i zostawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i prażymy na małym ogniu, a gdy będą już miękkie robimy z nich papkę (np. widelcem albo blenderem). Masło ucieramy z cukrem pudrem, banany obieramy ze skóry i blendujemy, łączymy z masłem i dodajemy połowę soku z cytryny. Gdy galaretka ostygnie, 750 ml wlewamy do masy bananowej i mieszamy do połączenia się składników. Uprażone jabłka łączymy z pozostałą galaretką oraz pozostałym sokiem z cytryny i zostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt przekrawamy na pół, dół wkładamy do brytfanny wyłożonej folią, lekko ponczujemy i wlewamy masę bananową - wstawiamy do lodówki do stężenia. 2 galaretki rozpuszczamy w 900 ml wody i również zostawiamy do ostygnięcia. Na drugą część biszkoptu nakładamy jabłka i zawijamy w roladę, po czym kroimy ją na plasterki, które układamy na leżąco na masie bananowej. Całość zalewamy galaretką i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)