Przejdź do głównej zawartości

Cukinia w panierce


Jedna z prostych, ale i pysznych przekąsek :)


Składniki:

  • cukinia
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawy (sól, pieprz, vegeta)



Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, obieramy, kroimy na plasterki o szerokości 1 cm i wrzucamy do miski. Następnie solimy i zostawiamy na około 15 minut aby "puściła" wodę. Po tym czasie plasterki odsączamy, przyprawiamy solą, vegetą, pieprzem i panierujemy w kolejności mąka-jajko-bułka. Tak przygotowane cukinie smażymy albo na patelni albo na głębokim tłuszczu (jest dużo szybciej) do uzyskania przez nie złotego koloru. Po wyciągnięciu z oleju przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć zbędny tłuszcz.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)