Szybki i łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie korzystny dla zdrowia :)
Odkąd pamiętam gardziłam szpinakiem, nie wyobrażałam sobie wzięcia do ust tej zielonej "papki", jednak raz spróbowany i dobrze przygotowany, a zarazem doprawiony makaron zmienił moje podejście i od paru miesięcy szpinak w takiej postaci często gości na moim stole :) Prócz tego, że danie takie możemy zrobić w każdej chwili, bo szpinak jest dostępny przez cały rok, to jest on źródłem wielu witamin (m.in. fosforu, wapnia), białka oraz błonnika :)
Składniki:
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 25 dag piersi z kurczaka
- 25 dag makaronu (rodzaj według uznania)
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany)
Sposób przygotowania:
Kurczaka okrawamy z tłuszczu i kroimy na małą kosteczkę, doprawiamy przyprawami i ostawiamy na około pół godziny. Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy kurczaka, a chwilę później szpinak - całość zostawiamy na małym ogniu około 10 minut, aż woda wyparuje, po czym dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, który następnie odcedzamy, wrzucamy do szpinaku i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz