Przejdź do głównej zawartości

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem


Szybki i łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie korzystny dla zdrowia :)

Odkąd pamiętam gardziłam szpinakiem, nie wyobrażałam sobie wzięcia do ust tej zielonej "papki", jednak raz spróbowany i dobrze przygotowany, a zarazem doprawiony makaron zmienił moje podejście i od paru miesięcy szpinak w takiej postaci często gości na moim stole :) Prócz tego, że danie takie możemy zrobić w każdej chwili, bo szpinak jest dostępny przez cały rok, to jest on źródłem wielu witamin (m.in. fosforu, wapnia), białka oraz błonnika :)

Składniki:

  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 25 dag piersi z kurczaka
  • 25 dag makaronu (rodzaj według uznania)
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany) 

Sposób przygotowania:

Kurczaka okrawamy z tłuszczu i kroimy na małą kosteczkę, doprawiamy przyprawami i ostawiamy na około pół godziny. Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy kurczaka, a chwilę później szpinak - całość zostawiamy na małym ogniu około 10 minut, aż woda wyparuje, po czym dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, który następnie odcedzamy, wrzucamy do szpinaku i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ryż z kurczakiem w sosie curry na mleczku kokosowym

Najbardziej aksamitny sos curry przełamany kokosową nutą :)

Placek po hajducku z kurczakiem i pieczarkami

Iście góralskie jadło :)

Cytryny na zimę w syropie z alkoholem

Mocny zastrzyk witaminy C, który jednocześnie rozgrzewa :)